Yılbaşı Neden Kutlanır‎

Yazar Unknown 22 Aralık 2012 Cumartesi 0 yorum
Hz. İsa’nın doğum günü kesin olarak bilinmediği için ilk Hıristiyanların Hz. İsa’nın doğumu için kutladıkları özel bir gün yoktu. Bu sırada Roma İmparatorluğunun her yerinde Güneşe ve putlara tapılıyordu. Roma İmparatoru Büyük Konstantin, putperest iken miladın 313 senesinde Hıristiyanlığı kabul etti. Putperestlikten birçok şeyleri de Hıristiyanlığa soktu. Güneş tanrısının doğum günü kabul edilen 25 Aralığı yılbaşı kabul etti. Hz. İsa’nın kurtarıcı tanrı olduğuna inanan Hıristiyanlar da, Hz. İsa’nın 25 Aralık’ta doğduğunu kabul ettiler (!). Sonunda bu geceyi miladi yılbaşı ve Noel olarak her sene kutlamaya başladılar.






Noel, bu gün Hıristiyanlar tarafından Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilen ve kutsal bir gün olarak kutlanan dini bir bayramdır. Ancak günümüzde Noel, birçok kişi tarafından “Yılbaşı” kutlamaları ile karıştırılmakta, hatta birbiriyle özdeşleştirilmektedir. Oysa ikisi tamamen farklı şeylerdir. Belki de tek ortak yanı “umumiyetle” her ikisinin de daha çok batılılar tarafından kutlanıyor olmasıdır.

Noel gecesi, Batı Hıristiyan dünyasında Aralığın 24’ünü 25’ine bağlayan gece, Doğu Hıristiyanlığı’nda ise Ocağın 5’ini 6’sına bağlayan gecede kutlanır. Bu gün Batıda “Christmas” tatilinin her iki grubun da bu dini bayramı kutlayabilmeleri için iki farklı günü de içine alacak şekilde iki hafta gibi uzun bir zamana yayılmasının bir esprisi de budur.

Yılbaşı, menşei çok eskilere dayanan, yeni bir yılın başlaması adına, genel ahlak kurallarını da hiç dikkate almaksızın aşırı derecede eğlence, zevk ve sefa içerisinde geçirmeleridir. 1 Ocak gecesi Batılıların dışında dünyanın diğer yerlerindeki insanlarca da kutlanan bir gece haline gelmiştir.



Tabi bu gecenin kutlanması Müminler için alimler tarafından hiç uygun görülmemiş ve inancımıza ters olduğu kaynaklarımızdan belgelerle anlatılmaya çalışılmıştır.

Devamını Oku...

Maslak 1453 Ormanları

Yazar Unknown 22 Kasım 2012 Perşembe 0 yorum
Maslak 1453 değil, ormanın içinde değil, Binaların üzerinde yükselecek ormanlar. İşte bu !!!








Devamını Oku...

Bu Yılın Modası Leopar

Yazar Unknown 19 Kasım 2012 Pazartesi 0 yorum
Leopar Modası

 Her kıyafetin, ayakkabının, çantanın, aksesuarın modası geçer, artık geçen sezon ürünü olur yada geçen yılın modası...



 Modası yıllardır geçmeyen ve her yıl kendini fark ettirmek isteyen kadının tercihi olan leopar deseni kadının bütün aksesuarlarında kendini gösterir. Leopar desenli bluzlar, elbiseler, ayakkabılar ve hatta son zamanların trendi olan leopar desenli tırnaklar. Leopar geçmişken bugüne zaman zaman çok azda olsa kullanım özelliğini yitirsede kadınların vazgeçilmezlerindendir. Çok sade bir kıyafeti leopar desenli bir çanta ve ayakkabı ile tamamlayabilir. Herkezin güzel görünmek için birileri ile yarıştığı bir partide leopar desenli elbisenizle kendinizi diğerlerinden ayırıp fark ettirebilirsiniz.






 Günlük kullanıma uygun Leopar desenli küpe ve kolyeler birçok kıyafetin tamamlayıcısıdır aynı zamanda. O yüzden leopar desenli için söylenecek tek söz var; her yılın modası.









Devamını Oku...

Neden içki içilir?

Yazar Unknown 1 yorum

Neden içki içilir? 

 

Başlıca alkol alma nedenleri:
Zevk almak
Duyguları düzeltmek ve
Stresle başa çıkmaktır.



Ayrıca, özenti, sosyal içicilik, arkadaş çevresinde tek kalmamak gibi nedenler de en azından ilk dönemlerde alkol almaya neden olmaktadır.
Alkol bağımlarının ise içmek için her zaman bir nedeni vardır. Mutluluk, gerginlik, neşesizlik vb. İçme fırsatları sonsuzdur. Tatil, parti, doğum günü, arkadaş toplantısı gibi.

Araştırmalar, insanların en çok zevk almak, eğlenmek amacıyla alkol tükettiklerini göstermektedir. "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül muhabbet ister, içmek bahane" sözü aslında eğlenmek için alkole ihtiyaç olmadığını, insanın sevdikleriyle birlikte, hoş muhabbetler etmesinin önemli olduğu açıkca anlatılmaktadır.
Bir diğer neden de duygu durumunu düzeltmek için alkol almaktır. Alkol almak geçici olarak olumsuz duygu ve düşünceleri uzaklaştırıcı etki gösterebilir, fakat sorunların çözümüne hiçbir katkı sağlamadığı gibi sorunların daha da büyümesine yol açar. Sorunlarla akılcı ve mantıklı bir şekilde baş etmek yerine alkole sığınan kişiler, alkol tarafından ihanete uğrarlar. Alkol, dost gibi görünen sinsi bir düşmandır.

Sonuç olarak, insanın eğlenmek için alkole ihtiyacı yoktur ve alkol kullanmak bütün eğlencenizi berbat edebilecek sonuçlar doğurabilir. Eğlenceli başlayan bir gecede alkol kullandıktan sonra birbiriyle kavga eden, birbirini bıçaklayan ve hatta öldüren binlerce yakın arkadaş vardır.

Alkol aldıktan sonra, artık sağlıklı düşünemeyen insan, en yakınlarıyla dahi düşman kesilebilmektedir. Bunun için en ufak bir kıvılcım yetmekte, çoğu zaman sudan sebeplerle kavgalar başlamakta ve trajik sonuçlar doğurmaktadır.
Alkol alarak başlayan eğlence feci bir trafik kazasıyla, belki de en yakın arkadaşı tarafından yaralanmakla ve hatta ölümle de sonlanabilir ve bu hiç eğlenceli bir son değildir... İşin en garip yani da hiç ummadığınız bir an da ve ummadığınız kişilerle kavga etmenizdir. İçki masasında birbirini yaralayan ya da öldürenlerin çoğu yakın arkadaş ya da çiftlerdir...

 

Kaynak:http://www.alkolunzararlari.com/neden-icki-icilir.html

 

Devamını Oku...

Galatasaray & Man Utd

Yazar Unknown 0 yorum
Dünyadan  Galatasaray & Man Utd karşılaşmasına bahis oranları




Bookmaker Galatasaray Draw Manchester United
Betfair 1.98 4.00 4.00
Stan James 2.00 3.50 4.00
5dimes 1.97 3.86 3.97
Pinnacle 1.96 3.86 3.97
Bwin 1.95 3.90 3.30
Gamebookers 1.95 3.90 3.30
PartyBets 1.95 3.90 3.30
Mybet 2.00 3.85 3.40
10bet 1.91 3.70 3.80
12bet 1.95 3.43 3.76
Mansion88 1.95 3.43 3.76
888 sport 1.95 3.50 3.75
Bet365 1.91 3.75 3.75
Betway 1.95 3.40 3.75
Canbet 1.96 3.49 3.74
Betsson 1.95 3.70 3.70
Bet-At-Home 1.95 3.65 3.50
nordicbet 1.90 3.60 3.65
Unibet 1.95 3.60 3.65
BetClic 1.95 3.50 3.60
Expekt 1.95 3.55 3.60
Ladbrokes 2.00 3.50 3.60
188bet 1.94 3.35 3.45

Galatasaray & Man Utd












Devamını Oku...

Başarılı Tasarımlar

Yazar Unknown 13 Kasım 2012 Salı 0 yorum
İphone 4 Şarjı


Testere


Kepçe

Devamını Oku...

Noel Baba

Yazar Unknown 0 yorum


Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişi.

Bütün dünyada Noel Baba olarak tanınan Aziz Nicholaos, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia kenti olan Patara'da doğmuştur.

M.S. 300'e doğru Patara refah içindeyken kentte yaşayan zengin buğday tüccarının bir oğlu olur ve ona Nicholaos adı verilir. Doğduğunda göğün bir hediyesi, ana-babasının dualarının ve sundukları adakların bir meyvesi, fakirlerin bir kurtarıcısı olarak dünyaya geldiğine işaret edilmiştir. Daha gençliğinde bile mucizeler yarattığına inanılır. Bu inanca göre inşa halindeki bir kilisenin yıkılmasıyla enkaz altında kalan Nicholaos, annesi ağlayıp inlerken, üzerine yığılan taşların altından sağlam olarak kurtulmuştur.

Bir süre sonra babası öldüğünde büyük bir servetin tek mirasçısı olmuş ve servetini yoksullara yardım için harcamaya karar vermiştir. Bu sırada Patara'da önceleri çok zengin olan bir şahıs fakirleşmiş ve kızlarının çeyizini yapamayacak duruma gelmiştir. Çaresizlikten kızlarını satmayı bile düşündüğü bir anda, Nicholaos durumu görerek onlara yardım etmeye karar verir. Kendini belli etmemek ve aynı zamanda gururlarını kırmamak için kızların evine gece gider. Onlar uykuda iken büyük kızın açık olan penceresinden çeyizine yetecek olan bir kese altını içeri atar. Sabah parayı bulan büyük kız çok sevinir ve kötü durumdan kurtulur.

Daha sonra ortanca ve küçük kızın çeyiz paralarını da karşılamak isteyen Nicholaos, pencereleri kapalı olduğu için bacadan atar. İşte Noel Baba'nın yılbaşında hediye bırakma öyküsü böylece doğar. İkonalarda ve resimlerde de Nicholaos'ın üç altın top ile gösterilmesi bu yüzdendir.

Aziz Nicholaos'un yaşamıyla ilgili bir öykü de şöyledir;

Nicholaos hacı olmak üzere Kudüs'e gider. Geri dönüşünde fırtınaya tutulan gemiyi dualarıyla batmaktan kurtarır, ayrıca denize düşerek boğulan bir denizciyi de diriltir. O günden sonra Aziz Nicholaos denizcilerin de koruyucu azizi olarak kabul edilmiştir.

Nicholaos bir müddet sonra Patara'nın komşu kenti Myra'ya göç eder. Myra Başpiskoposu ölmüş yerine geçecek kişi üzerinde anlaşma sağlanamamıştır. Bunun üzerine sabah kiliseye ilk gelen kişinin başpiskopos olması kararlaştırılır. Aziz Nicholaos kiliseye ilk gelen kişi olarak başpiskopos seçilir. Burada da mucizelerine devam ederek üç generali ölümden kurtarır. Diğer bir öyküsü ise şöyledir:

0 yıl Myra'da kıtlık çıkar. İskenderiye'den Byzantion'a mısır götüren bir filo Myra'nın limanı olan Andriake'ye uğrar. Nicholaos hemen limana koşar ve her gemi başına bir miktar mısır vermelerini ister. Gemiciler Byzantion'a vardıklarında istemeyerek verdikleri mısırların yerlerinde olduğunu hayretle görürler.

Hıristiyanlara karşı olan İmparator Diocletianus ve Licinius zamanında Nicholaos da diğer Hıristiyanlar gibi bir ara hapsedilmiştir. M.S. 325 tarihinde Hıristiyanlık içindeki problemleri çözmek için İznik'teki (Nikaea) meclis toplantısına Myra Başpiskoposu olarak katılır. Yolda giderken bir handa öldürülerek salamura yapılmış üç çocuğu dirilttiği daha sonra Bonaventure adlı bir kilise adamı tarafından iddia edilmiştir. Ögrencilerin de koruyucusu olduğuna inanılan Aziz

Nicholaos'un 6 Aralık 343'te 65 yaşında iken öldüğü sanılmaktadır. Myralılar onun adına bir kilise yaparak içindeki lahitte onu sonsuz uykusuna bırakmışlardır.

Haçlı Seferleri sırasında 20 Nisan 1087'de Bari'den gelen tüccarlar kemiklerini çalıp Bari'ye götürmüş ve yaptıkları bazilikaya gömmüşlerdir. onun olduğu sanılan geride kalmış bir kısım kemik ise bugün Antalya Müzesi'nde saklanmaktadır.

Noel Baba Kilisesi

Aziz Nicholaos öldüğünde yapılan kilise veya şapel 529 yılındaki zelzelede yıkılınca daha büyük belki de bazilika tipinde bir kilise yapılmıştır. Peschlow, büyük apsisin güney tarafında eşit apsisli iki küçük mekân ile bugünkü binanın kuzey yan nefinin büyük kısmının bu ilk yapıya ait olduğunu tahmin etmektedir. Bu kilise VIII. yüzyılda zelzele veya Arap akınlarıyla yıkılmış, daha sonra tekrar yenilenmiştir. 1034 yılında Arap donanmasının denizden yaptığı akınlarla harap olmuştur. On yıl harap durumda kalan kilisenin 1042'de Bizans İmparatoru IX. Konstantin Monomakhos ve eşi Zöe tarafından tamir ettirildiği kitabesinden anlaşılmaktadır. XII. yüzyılda binaya bazı ekler yapılmış, kilise tekrar onarılmıştır.

XIII. yüzyılda Türklerin eline geçen Myra'da, kiliseyi serbestçe ibadet etmek için kullandığını ve kilisede bazı onarımların yapıldığını anlıyoruz. 1738'de büyük kilisenin yanındaki şapel tamir edilmiştir. 1833- 1837 yılları arasında Anadolu'yu gezen C. Texier, Myra'ya da uğramış ve kitaplarında kiliseden bahsetmiştir. Ondan on yıl kadar sonra 1842 yılı Mart ayında Teğmen Spratt ile Prof. Forbes de Myra'ya gelmiş, kilisenin bir krokisini çıkarmışlar ve kilisenin yanında bir manastırın olduğunu görmüşlerdir.

1853 yılında Kırım Harbi sırasında Ruslar kilise ile ilgilenmişler ve burada bir Rus kolonisi kurmak için Anna Golicia adındaki Rus kontesi adına toprak almışlardır. Ancak Osmanlı Devleti işin siyasî yönünü farkedince Rusların aldıkları toprakları geri almış, yalnızca kilisenin onarım istekleri kabul edilmiştir. Böylece 1862 yılında August Salzmann adında bir Fransız, Nicholaos Kilisesi'nin onarımı ile vazifelendirilmiştir. Bu restorasyonlar kilisenin aslını bozacak kadar kötü yapılmıştır. Bu restorasyon sırasında 1876'da bugün görülen çan kulesi de ilave edilmiştir.

Birçok kentin koruyucu azizi olan Noel Baba'ya adanmış iki bine yakın kilise bulunmaktadır. O'nun yaşam öyküsü ve mucizeleri birçok kitapta yer almış, ancak en eskisi 750-800 yılları arasında Byzantion'da Stadion Manastırı Başkeşişlerinden Michael tarafından yazılmıştır. Şimdi biz Anadolu Bizans mimarisinin ilgi çekici bir yapısı olan St. Nicholaos Kilisesi'ni beraberce gezelim.

Müze girişinden sonra taş döşeli yoldan aşağıya doğru inilir. İnerken Noel Baba'nın heykeli solumuzda yeşillikler içinde görülür.

IV. yüzyılda burada bulunan tek kubbeli kilisenin güneyine VIII. yüzyılda haç şeklinde bir şapel ile kuzey tarafına da eklemeler yapılmıştır. Ayrıca 1862-63 senelerinde de binaya dış narteks ile iç narteksin bazı kısımları ilave edilmiştir.

Binanın esas girişi batı yönünde olmasına karşılık biz gezi yönünde anlatmayı daha uygun bulduk. Bugün iki sütunu ayakta kalmış bir avludan bir iki basamakla Bizans Devri'nde ilave edilmiş güney nefine inilir. Haç biçimli bu bölümün doğu kısmında üç kemerli pencereye sahip bir apsis yer alır. Apsisin önünde orijinal stylobat ile ortasında altar kaidesi hâlâ görülür. Apsis nişinin içinde yer yer renkleri kaybolmuş ve belirsizleşmiş aziz figürleri vardır. Bunların altındaki küçük niş içindeki fresko Noel Baba'ya aittir. Bu bölüm ve esas kilisenin güneydoğu şapelinin tabanlarında farklı desenlerde mozaik panolar görülür. Batı yönünde merdivenlerin karşısındaki niş içerisinde İsa, Meryem ve Yahya freskoları vardır.

Buradan iyi muhafaza edilmiş kapı çerçevesi bizi lahitlerin bulunduğu kısma, yani haç biçimli şapelin uzun kısmına çıkartır. Lahitlerin yer aldığı nişler içindeki freskolar bugün net olarak görülmese bile çeşitli aziz tasvirlerini içeren freskolar ile bezenmiştir. Kuzey duvarındaki ilk nişle sütunların üzerinde Meryem freskosu ilginç örneklerdir. Noel baba freskosunun bulunduğu ikinci niş sütununun ters konduğu yazılarından anlaşılmaktadır.

Nişler içinde yer alan lahitlerden birinci niş içindeki akarthus yaprakları ile süslü Roma Devri lahdinin Noel Baba'ya ait olduğu kabul edilir. Hatta Noel Baba'nın denizcilerin de azizi olmasından dolayı lahdin üzerinin balık pulu desenleriyle süslendiği söylenir. 20 Nisan 1087'de Bari'li korsanlar, Noel Baba'nın kemiklerini almak için lahdi kırmışlar, bazı kemikleri alarak Bari'ye götürmüşlerdir.

İkinci niş ile karşısındaki nişte bulunan lahitler sadedir. Burada nişler içindeki lahitlerden başka yerde iki mezar daha bulunmaktadır. Buradan bir kapı ile kilisenin iri blok levhalarla döşeli avlusuna geçilir. Avluda ise bir niş içerisinde boşaltılmış iki mezar bulunur. Yanında bulunan mermer üzerinde haç ve çapa motifi Noel Baba için yapılmış olmalıdır. Solda duvar içine yerleştirilmiş mezardaki kitabede 1118 tarihi yer alır. Avludan önce dış nartekse, sonra üç kapı ile ana mekâna (naos) açılan iç nartekse geçilir. Burası gruplar halinde piskoposların resmedildiği freskolarla süslenmiştir. Buradan geçilen esas mekân üç kemerle yan neflere açılır. Ana mekânın güneyinde iki nef vardır. İkinci nefte niş içindeki lahitte Noel Baba'nın mezarı olduğu söylenir ise de üzerindeki kadın erkek kabartması bunun böyle olmadığını gösterir. Yan nefin karşısındaki niş içerisinde ise bir başka mezar vardır. Kuzey nefin kubbesinde Hz. İsa ve 12 havarinin freskoları bulunur. Yanda ise yan nefin kazısı yapılmaktadır. Bu kazının yapıldığı nefin batı kısmında ise üç oda bulunur. Binanın ortasında pencereli ve kasnaklı bir kubbenin olması gerekirken, Salzmann yaptığı tamir sırasında mekânın üstünü kapatarak, kesme taştan kaburgalı büyük bir çapraz tonoz kullanmıştır.

Devamını Oku...

Çamaşır Kurutma

Yazar Unknown 0 yorum
Yağmurlu havalarda çamaşır kurutma sorununa son


Devamını Oku...

Kış Lastiği Zorunluluğu

Yazar Unknown 0 yorum


Kamyon, kamyonet, taksi, servis aracı, otobüs gibi yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış (kar) lastiği takma mecburiyeti getirilmiş. 
Kurala uymayanlara 500 Lira ceza kesilecekmiş.Kural yaklaşık 5 milyon aracı ilglendiriyormuş.Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlanmış.Yönetmelik 12 Kasım Paartesi günü yürürlüğe girecekmiş.Denetimleri Polis, Jandarma ve Belediyeler yapacakmış.

Kış koşulları gerektirirse Ulaştırma Bakanlığı kar lastiği zorunluluğunu 1 ay uzatabilecekmiş. Geçtiğimiz yıllarda bu konu gündeme gelmiş ve kamuoyu olumlu tepki göstermişti. Şimdi anlaşılan uygulamaya alınıyor. Vatandaşın mal ve can emniyetini sağlamak devletin görevlerinden biridir. Belki ilk etapta tepkiler olacaktır ama zamanla bu uygulama yerleşecektir. En önemli varlığımız insan kaynağıdır. 
Yollarda her yıl ölenlerin sayısı, terör olaylarında ölenlerden kat be kat daha fazladır. Trafikte çok hassas olmalı ve her türlü önlemi almalıyız. Konulan kuralları da ayrım yapmadan ciddiyetle uygulamak gerekir. Önce insanı, sonra çevreyi ve daha sonra malları ve ticari kayıpları düşünmeliyiz. Çünkü bütün dünya artık bu noktada hemfikir olmuş durumda.
Devamını Oku...

Arama motorları nasıl çalışır?

Yazar Unknown 12 Kasım 2012 Pazartesi 0 yorum


Arama motorları nasıl çalışır?

Arama motorları, bir leb-i derya olan www'de detay bilgi aramanıza yardımcı olan temel araçlardır. Gelişmiş arama motorları olmasaydı gün geçtikçe devasa şekilde büyüyen Internet ağı uzerinde bilgiyi bulabilmek, elinizde belirli bir URL adresi de yok ise, gerçekten çok zor olurdu. İnternet’in genelinde arama yapan motorlar, aslında ağı doğrudan taramazlar. Her biri, sunucular üzerinde bulunan milyarlarca web sayfasından seçilerek oluşturulan ve web sayfalarının metin biçimlerinin tamamını içeren bir veritabanını tararlar. Yani bir arama motoruyla ağı taradığınızda, bir anlamda, gerçek web sayfasının bir miktar bayatlamış bir kopyasını aramaktasınız. Ancak arama motorlarının arama sonucunda buldukları bağlantılara (linklere) tıkladığınızda, elbette o sayfanın güncel halini asıl sunucudan almış olursunuz.
Temel olarak üç tip arama motoru vardır: örümcekler (spiders) (1) ile çalışanlar, insanların iletileri ile çalışanlar, ve bu iki tipin bir bileşimi ile çalışanlar.
Örümcekler ile çalışan motorlar siberuzaya örümcek denen programlar yollayan motorlardır. Bu örümcekler bir internet sayfasını ziyaret eder, burada bulunan bilgiyi okur ve hafızalarına alır, sitenin meta etiketlerine (meta tags) (2) bakar ve sayfada bulunan diğer bağlantıları da ziyaret ederler. Örümcek topladığı bütün bu bilgileri, verinin indekslendiği yer olan merkezi bir depoya getirir. Örümcek daha sonra düzenli olarak önceden ziyaret ettiği sitelere geri döner ve değişiklikleri kaydeder. Bu ziyaretlerin sıklığı arama motorunun sistem yöneticileri tarafından belirlenir. Arama motoru veritabanları bu örümcekler tarafından seçilir ve inşaa edilir. Bu örümceklerin yaptıkları eylem ingilizcede "bir böcek gibi oradan oraya gezinmek" anlamına gelen bir fiil olan "crawl" ile tanımlanmaktadır; ancak gerçekte bu programlar oldukları yerde durmaktadırlar. Veritabanında zaten bulunan sayfalardaki bağlantıları, veritabanına dahil etme olasılığını göz önünde bulundurarak tararlar. Bu programlar düşünemezler, bir URL adresi belirleyip adres satırına giremezler veya bir bilgiyi aramaya "karar verip" kendi kendilerine web’de onu aramaya kalkışamazlar Eğer bir web sayfasına başka bir sayfada bağlantı verilmemişse, arama motoru örümcekleri bu sayfayı bulamazlar. Başka bir sayfadan hiçbir bağlantı verilmemiş olan çiçeği burnunda bir web sayfasının arama motorlarına girebilmesi için yapılması gereken şey, sayfanın sahibinin arama motoru şirketlerine sayfa adresini elden göndermesi ve sayfanın veritabanlarına dahil olmasını rica etmesidir. Bütün arama motoru şirketleri buna imkân vermektedir. Örümcekler sayfaları bulunca onları "indeksleme" işi için başka bir bilgisayar programına gönderirler. Bu program sayfadaki metni, bağlantıları ve diğer içerikleri tanır ve arama motorunun veritabanı dosyaları arasına katar. Böylece veritabanı anahtar kelimelerle veya servise sunulmuş herhangi bir diğer ileri düzey arama tekniği ile aranabilir. Arama ölçütleri içerikle çakışırsa sayfa bulunur.
İnsanlar vasıtasıyla oluşturulan arama motorları insanların bilgi iletmesi sonucunda, bu bilgiyi indeksler ve kataloglarlar. Sadce insanlar tarafından iletilen bilgi indekse eklenir.
Her iki durumda da, bir bilgiyi bulmak için arama motorunda sorgulama yaptığınızda, internet ağını taramak yerine aslında arama motorunun yaratmış olduğu indeks üzerinde çalışmaktasınız. Bu indeksler, bilginin bir araya toplanması, depolanması ve peşinden taranmaya başlamasıyla oluşan devasa boyuttaki veritabanlarıdır. Yahoo! veya Google gibi ticari arama motorlarında yapılan arama sonuçlarında, bazen çalışmayan sayfa bağlantılarını listelenmesinin nedenini de bu durum açıklar. Arama sonuçları indekse bağlı olduğu için, eğer indeks, bir internet sayfasının geçersiz hale gelmesinden sonra henüz güncellenmemiş ise, arama motoru bu sayfayı hala geçerli imiş gibi listeleyecek, ancak sorgulamayı yapan kişi bağlantıya ulaşamayacaktır. İndeks yenilenene ve güncellenene kadar sonuçlar bu şekilde listelenecektir.
Örümceklerin hangi bilgileri bulduğuna ve insanların ilettiği bilgilere göre değişlik gösterecekleri için bütün indeksler tam anlamıyla aynı olamaz; bu yüzden aynı arama yapıldığında farklı arama motorlarında farklı sonuçlar listelenecektir. Üstelik indeksleri tararken her arama motoru aynı algoritmayı kullanmaz. Algoritma, kullanıcının aradığı bilginin indeksteki bilgi ile olan ilgisini belirlemek için arama motorunun kullandığı bir sistemdir.
Bir arama motoru algoritmasının aradığı şeylerden biri anahtar kelimelerin frekansları ve web sayfasındaki yerleridir. Daha yüksek frekansa sahip olduğu görülen sayfalar doğal olarak konuyla ilgisi dyüksek olanlardır. Neyseki, arama motoru teknolojisindeki son gelişmeler, anahtar kelime yığmak (keyword stuffing / spamdexing) diye adlandırılan kötü kullanımların önüne geçebilecek düzeye gelmiştir. Algoritmaların analiz ettiği bir başka husus ise sayfaların diğer sayfalara bağlanma şekilleridir. Sayfaların birbirine nasıl bağlandığına bakarak bir arama motoru hem sayfanın ne ile ilgili olduğuna, hem de "önem" derecesine göre sayfanın sonuclar listesinindeki konumuna karar verebilir. (Sayfaların birbirine nasıl bağlandığına bakması sırasında, bağlantı sayfalarındaki anahtar kelimelerin asıl sayfadaki anahtar kelimelere benzeyip benzemediğini gözler).
Önerilen Arama Motorları: Özellikler Tablosu
Arama Motoru
Boyut, tip
(
testler ve başka grafikler)
DEVASA. 2 milyardan fazla. Fakat 3 milyardan fazla olduğunu iddia etmektedir; ancak yaklaşık 1milyarı tam olarak indekslenmemiştir, yani tam bir metin olarak taranamaz durumdadırlar.)
BÜYÜK. 1 milyar adet tam indekslenmiş, aranabilir durumda sayfası olduğunu söylemektedir. Diğer 1 milyarlık kısım ise kısmi olarak indekslenmiştir.
DEVASA. 3 milyardan fazla indekslenmiş, aranabilir durumda sayfa mevcut.
BÜYÜK, fakat Google ve AllTheWeb arama motorlarından daha küçüktür.
Önemli özellikler ve kısıtlamalar
PageRank kullanarak sayfaları popülerlik sıralamasına sokar. Her arama için, OR (ya da) dışında ancak 10 kelime girilebilir. Bir sayfanın ilk 101 KB’lık kısmını, bir PDF’in 120KB’lık kısmını indeksler.
Subject-Specific Popularity (Konuya Özel Sıralama) kullanarak sıralama yapar. Sonuçlar kısmında daha arıtılmış bir arama için terim önerir. Pek çok bağlantısı olan sayfaları da sonuçlar kısmında öneri olarak verir.
Sayfa araması yaparken URL Investigator kullanır. Ölçüm birimlerini çevirmek için Conversion özelliğini kullanmaktadır.
Boole taraması ve Advanced Search (İleri Düzey Arama) bölümünde sonuçları yetkin biçimde tasnif edebilen SORT BY kutucuğu. Temel arama özelliğini kullanırken ticari, ödemeli ve rehber içerikli girişlerden bağışık tutabilir.
Sonuçları Sıralaması
Diğer sayfalardan bu sayfaya verilen bağlantılara bağlı olarak popülerliğini ölçme: pek çok sayfa bağlantı verdiyse sıralamada yukarıda olur. Eşleştirme ve sıralamada sayfaların "önbellekli” versiyonları kullanılır. Sayfanın en son hali olmayabilir.
Konuya Özel Sıralama (Subject-Specific Popularity) kullanarak sıralama yapar. Bir sayfaya ilgili diğer sayfalardan ulaşır.
Bu arama motoru da "öneme” ve diğer sayfalara olan bağlantılara göre arama yapıyor görünmekte. İleri Düzey Arama'da (Advanced Search) BUNU İÇERMELİ (SHOULD INCLUDE) seçeneği kutunun içinde belirlenen kelime veya kelime grubuna öncelik verir. Boole taramasında rank:kelime girildiğinde bu kelimeye göre sıralama yapması gerekir.
Boole taraması için girilen kutunun altındaki Sorted by kutusu ndan belirlediğiniz terimlere göre arama yaparsınız. Boş bırakırsanız ilgiye göre sıralama yapar.
Dil
Başlıca Latin dilleri ve Latin dilleri dışındaki diller.
Başlıca Latin dilleri.
Başlıca Latin dilleri ve Latin dilleri dışındaki diller. Denk düşen karakter setlerini belirlemenize olanak tanır.
Kapsamlı liste başlıca Latin dilleri ve Latin dilleri dışındak dilleri içermektedir.
Çeviri
Bazı sayfaların akabindeki Bu sayfayı çevir (Translate this page) bağlantısı. Belli başlı Avrupa dillerinden ingilizceye çeviri.
Çeviri servisi yok.
Çeviri servisi yok.
İngilizce'den başka dillere veya başka dillerden İngilizce'ye çeviri.
Meta-arama motorlarında, arama kutucuğunun içine anahtar kelimeleri girebilirsiniz ve o sizin aramanızı aynı anda muhtelif özel arama motorlarına ve onların web sayfası veritabanlarına iletir. Birkaç saniye içerisinde sorgulama yaptığınız bütün arama motorlarından sonuçları alırsınız. Meta-arama motorları, web sayfalarından müteşekkil bir veritabanı oluşturmazlar. Sadece sizin arama kelimelerinizi, arama motorlarının veritabanlarına gönderirler. Meta arama yapmak bazı durumlarda gerçekten işe yaramaktadır. Birbirinden farklı arama motorlarını öğrenip tanımaktansa tek bir noktada arama yapmanın size daha çok zaman kazandıracağını düşünebilirsiniz. Aslında bu, neyi taradıklarına ve sonuçları nasıl düzenlediklerine daha çok bağlıdır. Sorguladıkları veritabanlarından daha iyi olamayacakları bir gerçektir. İki ayrı meta arama motoru ailesi vardır:
İyi veritabanlarını arayan, karmaşık aramaları yapabilen, sonuçları bütünlük halinde sunan, çift sonuçları eleyen ve arama sonuçlarınızı konu konu ayırmak gibi daha başka özellikleri de barındıran Meta arama motorları.
Derinlikli ve kapsamlı biçimde taramanıza yardımcı olacak gereçler arama sonuçlarında aradığınız şeyi bulabilmenizi sağlayacak iyi özelliklere sahiptir. Bu gereçler bir konuyu çok derinlikli araştıran ciddi araştırmacılar için uygundur.
Meta Arama Motorları
Meta Arama Gereci
Aranan motorlar
Karmaşık Arama Yeteneği
Sonuçları Gösterme
Şu anda Netscape (Google), Lycos (AllTheWeb motoruna benzeyen FAST), MSN Search (Inktomi), lii.org, ve diğerlerini aramaktadır. İleri Düzey Arama (Advanced Search) bölümünde kendinize göre ayarlar yapabilirsiniz.
Boole işleci (Boolean operators) ve alan kısıtlaması (field limiting) ile karmaşık aramalar yapar.
Arama yapmak için girilen kelimelere dayanarak konulara ayrılmış sonuçlar listesi (Vivisimo Clustering Engine). Konu başlıkları belli başlı temalardır. Her bir temaya tıklayarak sonuçların içinde arama yapın. Alt kısımda başlıkları, URL adreslerini ve açıklamaları kaydedebilir ve bunlar içinde arama yapabilir.
Google, Yahoo, AltaVista, Ask Jeeves, About, LookSmart, Overture ve FindWhat’ı aramaktadır.
Boole mantığını, özellikle ileri düzey arama modlarında kabul etmektedir.
Her arama sonucunun içinde konu kümeleri oluşturan Vivisimo kümeleme teknolojisini kullanılr. Dogpile her bir arama motoru sonucunu, tek bir listeye toplanmış şekilde değil, ayrı ayrı görmenizi sağlar.
Derinlikli ve Ciddi Bir Arama Yapmak için Meta Arama Kullanma
Meta Arama Gereci
Aranan motorlar
Karmaşık Arama Yeteneği
Sonuçları Gösterme
My Search Sets (Arama Kümelerim) ifadesine tıklayın ve şu arama motorlarını içeren listeden seçim yapın: AllTheWeb, AltaVista, AOL, Excite, Google, Hotbot, MSN, NBCi, OpenDirectory, Yahoo!. Ücretsiz düzeyde 3 arama kümesi ya da 500 tane kaynağın bulunduğu havuzdan 10 adet kaynak.
" ", +/- işaretlerini kabul etmektedir. Varsayılan kelimeler arasında AND (ve) bulunmaktadır. Basit arama yapılması önerilir. SurfWax'in SiteSnaps ve diğer özellikleri sonuçlar içinde kapsamlı araştırma yapma olanağı tanır. My Preferences (Tercihlerim) özelliği ile kendinize göre ayarlama yapabilirsiniz. Aramaları InfoCubby özelliği ile kaydedebilir.
Sonuçlar konuyla ilgisine, site başlıklarının alfabetik olarak sıralanmasına ya da kaynağa göre tasnif edilebilir. FocusWords özelliği kelimeleri sayfadaki bağlamında gösterir. "ContextZooming" (Bağlama Odaklanma) özelliği sayfada girdiğiniz terimlere ait daha çok bağlam bulur. Çoğu sayfada imajlar ve bağlantılar hakkında istatistiki bilgi sağlar.
Advanced Search (İleri Düzey Arama) özelliğinden sonra gelen Properties (Özellikler ) düğmesine basarak, arama motorları listesinden Google ve diğerlerini seçin. Bazı iyi tercihler şunlardır: AltaVista, AOL, EuroSeek, Fast/AllTheWeb, Google, Hotbot, Lycos, MSN, Netscape Netcenter, Open Directory Project, Teoma, Wisenut, Yahoo!
ALL, ANY, Phrase, ve dahası. Refine seçeneği altında sonuçlar arasında Boole araması da yapabilir. Kapsamlı bir Help menüsü desteği. Internet Explorer ile bütünleşik.
İnternetten indirilmeli ve kurulmalıdır. Fakat en temel versiyonu ücretsizdir. Pek çok ileri düzey özelliği vardır, sonuçların görüntülenme şekli değiştirilebilir, daha önceki aramalar takip edilebilir.

Kaynak:gencmevtoo.at.ua
Devamını Oku...