HARİTACILIĞIN TARİHÇESİ

Yazar Unknown 9 Ekim 2012 Salı 0 yorum


Tarihte bilinen  en  eski  haritalardan  birisi  Çatalhöyük  şehir  planı  olup   8200 yılında yapıldığı sanılmaktadır. Bu şehir planı, Çatalhöyük'e bir evin duvarına çizilmiş olup, bulunduktan sonra Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.

Bundan  başka,  eski  çağlarda  güney  denizlerindeki  adalıların,  adalarının  mahalli durumları tespit amacı ile, kamış ve sopalarla harita yaptıkları tespit edilmiştir. Ayrıca MÖ
3000 den sonra kil tabletlere yapılmış haritalar da bulunmuştur.

M.Ö. 575 te Tales’in öğrencisi Miletli ANAKSİMANDROS ilk olarak belli bir bölgenin haritasını yapmıştır. Kendisi karaları sular üzerinde yüzer şekilde kabul ediyordu.

Ekvator  ile  dünya  yörüngesi  arasındaki  eğim  açısını  ilk  defa  ARISTOTELES
hesapladı. Kendisi dünyanın yuvarlakğı kesin olarak biliyordu.

M.Ö. IV. yüzyılın sonuna doğru DIKALARKHOS Rodos adasının enlemini kesinlikle belirledi ve çizdi. O sıralarda İskenderiye’nin   de enlemi biliniyordu.ERATOSTHENES yer yarıçapıyaklaşık olarak hesapladı.

Mülkî sınırların tespiti için Nil vadisinde haritalar yapıldı. Bu tip haritalar daha ziyade arazi  sahiplerinin arazi yerlerini belli etmek üzere meydana getirdikleri önemli haritacılık faaliyetlerdir.

M.S.II.yüzyılda  İskenderiye’de  yaşamış  olan  Yunan  astronomu  matematikçisi  ve coğrafyacı CLAUDIOS  PTOLEMAIOS modern kartografyanın ilk temsilcisidir. Kendisi arzın   kürevî  yüzünün  düz  bir  kâğıt  parçası  üzerinde  gösterilmesiyle  ilgilenerek,  bu gösterme metodunda deformasyonun  kaçınılmazlığı ispat etti. ymetli bir dünya harita serisi meydana getirdi. Arazi üzerinde ölçmeler yaparak ve çeşitli kaynaklardan materyaller toplayarak İskenderiyede mükemmel bir kütüphane kurma imkânları sağladı.

PTOLEMAIOS’dan sonra haritacık tedricen gerileyerek sanat ve ilim, eski tasavvuf ve hayal haline döndü.

Bunları da önemli sada seyrüsefer istikametlerini gösteren seyrüsefer haritalarının hazırlanması takip etti. Liman bulma haritaları adı verilen bu harita örnekleri Akdeniz ve komşu  arazilere ait olup tecrübe niteliğinde idiler. Bunlar deniz kıyıları itibariyle dikkate değer doğrulukta idiler , fakat içerilere doğru kara bölgeleri ay doğruluğa sahip değildi.

Büyük bir aradan sonra 18. asırda Avrupa’da yük bir kartografik gelişme görülerek özellikle haritalarda yorucu ve el emeği ile çizim belirdi

MERKATOR, BLAEU, HONDUIS ve diğer yayınevleri Hollanda ve Fransa’da gelişti. Bu gelişme sonucu yanlanan haritalar yı çizgilerini, nehirleri, şehirleri ve belirli dağları göstermekte idiler.

Arzın ölçümü ile ilgili keşif faaliyetleri hızlanarak enlem dereceleri  tespit edildi. 1765 te İngiltere’de boylamların tayininde kullanılan Harrison Kronometresi tamamlandı. Özellikle
Avrupa’daki İdareciler,  arazinin  haritaları olmaksızın  savaşmanın  mümkün  olamayacağı hususunda bir fikre sahip oldular.

Bu fikir 1791 de İngiltere’de, 1817 de Fransa’da kurulan topografik haritalar süratle çoğaltıldı.Arazi şekillerinin yan belirlenmesi amacı ile taramalar ve münhaniler geliştirildi ve Avrupa’nın önemli bir kısmı bu haritalarla örtüldü.

20.Asırda  haritacılık  önemli  ilerlemeler  kaydetti,  kullanılma  alanları  genişledi  ve bilhassa askeri amaçlar için çok çeşitli haritalar kullanılmaya başlandı.

Hiç yorum yok :