Nivoların Kullanılması

Yazar Unknown 12 Ekim 2012 Cuma 0 yorum

Nivonun tesviye edilmesi;

1) Sehpa üst yüzeyi yatay, yüksekliği göz seviyesinde olacak şekilde zemine yerleştirilir.

2) Alet kutusundan sağlam bir şekilde tutularak çıkarılır. Sehpaya tespit vidası ile bağlanır.

3) Kaba tesviye (küresel düzeç) için sehpa sürgülü ayaklarından sürgüler vasıtasıyla sürgülenir. Düzeçteki kabarcık hangi tarafa gitmişse o taraftaki tesviye üç ayağı vidası kullanılarak kabarcığın ortaya gelmesi sağlanır.

4) Nivo üzerinde silindirik düzeç varsa tesviye yapmak için düzeç tesviye vidasına paralel hale getirilir. Bu iki tesviye vidasını aynı anda içeriye ya da dışarıya doğru döndürerek düzeç kabarcığı ortalanır. Sonra dürbün 900 döndürülür. Üçüncü tesviye vidası kullanılarak kabarcık ortalanır.

5) Dürbün hedefe yöneltilir, sonra hedefteki mira ve yatay açı okumaları yapılır.

Nivo ile mira okurken alınan ölçüler mm cinsinden yapılır. Metre cinsinden de okunabilir. Ama hassasiyet isteyen işlerde mm cinsinden okunması tercih edilir.

Nivo İle Nivelman Yapılması

Deniz seviyesinden yüksekliği bilinen bir noktadan başlamak suretiyle bir diğer noktanın yüksekliğini bulmak için yapılan ölçme işine denir. Belli bir noktanın kotu kabul edildikten sonra noktalara olan uzaklığı yaklaşık 50-60m civarında olacak şekilde alet noktalar arasında uygun bir yere kurulur. Alet tesviye edilir. Okuma durumuna getirilir. Sonra okumalar yapılır. İki nokta arasındaki yükseklik farkının ölçülmesi yapılır. İlk okumaya geri okuması G, sonraki okumaya da ileri okuması İ adı verilir. Kot farkı da ∆H ile gösterilir.

∆H= G-İ

Örnek: A noktasının deniz seviyesinden yüksekliği 980m dir. A noktasında okunan geri okuma 2,784m ve B noktasındaki ileri okuma ise 1,327m olarak okunduğuna göre B noktasının kotunu bulunuz?


∆H= 2,784-1,327= 1,457m

HB= HA+ ∆H = 980 + 1,457 = 981,457 m

Not: Geri okuma ileri okumadan büyük olduğu için yukarıya doğru bir eğim vardır. Bu nedenle ∆H değeri pozitif çıkar. Şayet geri okuma ileri okumadan küçükse aşağı doğru bir eğim vardır. ∆H değeri negatif çıkar.


Hiç yorum yok :