Dondurmanın Faydaları

Yazar Unknown 3 Kasım 2012 Cumartesi 0 yorum


Dondurmanın Faydalı Yanları

Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan dondurma, kemiklerin başlıca yapıtaşlarından olan kalsiyum ve fosfor yönünden oldukça zengin.
Dondurmanın günde 100 gramdan fazla tüketilmesi ise kilo sorununa neden olabiliyor.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç, kemikler için vazgeçilmez olan kalsiyum ve fosforun en iyi kaynağının süt ve süt ürünleri olduğunu belirtti.
İnanç, 100 gram sütteki kalsiyum ve fosfor miktarının, yapılışındaki yoğunlaşmadan dolayı dondurmada daha fazla bulunduğunu açıkladı:
''100 gram dondurmada 135 mg kalsiyum bulunmaktayken sütte bu miktar 115 mg'dır. Yine 100 gram dondurmada 115 mg fosfor bulunmaktayken sütte bu miktar 92 mg'dır.
Dünya Sağlık Örgütü 1-10 yaş için 800 mg, 11-24 yaş için 1200 mg, sonrasında 800 mg/gün kalsiyum alınmasını önermektedir. Yani ergen dönem ile menopoz döneminde daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu nedenle bu yaş aralığındakiler daha çok dondurma tüketmelidir. Dondurma ayrıca, B grubu vitaminleri ile A vitamini bakımından da zengin bir kaynaktır.''
Doç. Dr. İnanç, 100 gram dondurmanın vücuda 190-200 kalori sağlayacağının unutulmaması gerektiğine de dikkat çekti.
İnanç, ''günde 100 gramdan daha fazla dondurma tüketilmesi şişmanlığa neden olabilir. Özellikle anne ve babaların çocukların dondurma tüketimini kontrol altında tutması, sağlıkları açısınmda yararlı olur'' dedi.

Dondurmanın Faydaları ve Zararları
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, “Dondurmanın faydaları ve tüketilirken dikkat edilmesi gereken noktalar” hakkında bilgi verdi.
Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur. Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.
Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşının önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.
Dondurma aç karnına tüketildiğinde, iştah kapanmasına neden olabileceği için tokken tüketilmelidir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye etmektedir. Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonları azaltır. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez.
Kilonuzu etkilemesi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir. Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür, daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur.
Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tüketimi önerilir. Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda laktoz intoleransı olan kişilerde günde 2 kez dondurma tüketildiğinde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır. Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir. Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir.

Stres´e karsi dondurma !!!
Uzmanlara göre, dondurma kemikleri güçlendiriyor. Bunun yaninda enerji verdigi, stresi ve yorgunlugu da azalttigi bildirildi. Gida uzmanlari, özellikle kisin hemen hiç tüketilmeyen dondurmanin yaz-kis tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Uzmanlar dondurmanin faydalarini söyle siraladi:



- Dondurma bol miktarda karbonhidrat ihtiva ediyor. Dondurma yiyerek gücünüze daha çabuk enerji alabilirsiniz. 

- Buzlu içecekler midenizi biraz rahatlatiyor. Buz gibi bir dondurma ise fazla yenildiginde daha iyi etki ediyor. 

- Ter olusumunu engelleyen ve soguk içeceklerden daha iyi gelen dondurma yorgun erkekleri tekrar dinçlestiriyor.

- Sütlü dondurmalarda bulunan bir diger önemli madde de 'Tryptophan...' Proteinlerin yapi tasi olan önemli bir aminoasit olarak Tryptophan, insana mutluluk verici bir hormon oldugundan, insani rahatlatiyor. Uzmanlar fazla stresli olanlara hiç çekinmeden dondurma yemelerini tavsiye ediyor. 

- Kemiklerin ana maddesi olan kalsiyum her 100 mililitre dondurmada 125 miligram kadar bulunuyor. Bu da kemiklerin güçlenmesini sagliyor.

 Uzmanlar, sağlıklı koşullarda üretilen ve korunan dondurmaların kesinlikle bir zararı olmadığını, aksine insan sağlığına sayısız yararı olduğunu belirtiyor
Dondurma ve yararlarının toplumda gerçek anlamda bilinmediği belirtildi.
Dondurma, içerdiği besin öğeleri, hijyen kurallarına uygunluğu, soğuk zincirini tüketiciye kadar koruduğu ve sağlıklı ambalajlarda sunulduğu zaman, içerdiği besin öğeleri ve değerleriyle büyük küçük herkesin tüketebileceği bir besindir. 100 gram dondurma, 100 gram sütten enerji, besin öğeleri, vitamin ve mineraller açısından daha zengindir.

Yapısında protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminlerle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko ve demir gibi mineralleri içerir. Halkımız, dondurmayı ve yararlarını gerçek anlamda bilmiyor. Dondurma, çocuklara yönelik bir gıda olarak algılanmakta ve bir yaz tatlısı olarak sınırlanmaktadır. Ya da kilo aldırır diye uzak durulmaktadır. Oysa, çikolata, kadayıf, tahin helva ve hamur tatlıları, aynı miktar dondurmadan 3-4 kat daha çok enerji verir.
Dondurma hastalık yapmaz
Üretim esnasında gıda maddeleri tüzüğüne uymayıp sentetik boyaların kullanılması, üretim sonrası dağıtım ve soğuk zincire uymama gibi büyük riskler sonucu; dondurma sağlığı bozabilir.

Dondurma hastalık yapmaz, hastalık taşıyan dondurma bunu bulaştırır demek daha uygun olur.Süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalar olduğundan, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerekli şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar tüketilmelidir.

Dondurmanın süt sevmeyen kişilere ve çocuklara sütün tüm yararlarını sağladığı için aşırıya kaçmaksızın rahatlıkla önerilebilir, ancak dondurma yedikten sonra ağzın iyice çalkalanması ve özellikle çocuklarda günde iki kez dişlerin fırçalanması gereklidir.

Hiç yorum yok :